Tips ter voorbereiding en voor erna

 

Het is aan te raden om geen volle maag te hebben tijdens de versie. Kom in gemakkelijk zittende kleding, waarin je je buik kunt ontbloten. Je mag natuurlijk iemand meenemen, maar liever geen kinderen, omdat de zorg voor hen jou kan afleiden.

De afspraak duurt maximaal 1 uur en het is goed om ervoor en erna geen drukke werkzaamheden ingepland te hebben voor die dag. 

Een paar uur na de behandeling kan je een beurs gevoel op je buik krijgen. Dit is onschadelijk en verdwijnt meestal binnen 2 dagen vanzelf. Een warme kruik (waterzak), douchen en of Arnica-crème erop smeren kan de beursheid verzachten.

 

Als de versie is gelukt en je kindje ligt nu in een hoofdligging, dan kan raad ik je aan om eerst een korte wandeling te gaan maken alvorens je weer huiswaarts gaat. Zo kan het hoofdje wat meer gaan zakken.

Ik koppel het resultaat terug aan je verloskundige en zij maakt een afspraak met jou om de ligging nogmaals te checken na een paar dagen.  Heel soms draait het kind namelijk toch weer terug en kunnen we de versiepoging op een later moment herhalen.

Is de versiepoging (nog) niet geslaagd, dan bespreek ik met jullie de mogelijke vervolgstappen: nog een versiepoging op een ander moment of de stuitligging accepteren? Alles is natuurlijk afhankelijk van wat jullie willen en wat mijn bevindingen zijn na de 1ste afspraak voor een versiepoging.

Als jullie kindje in een stuitligging blijft liggen, dan wordt je voor het vervolgtraject tot en met de geboorte overgenomen door het ziekenhuis ( dat heet de 2de lijn). Een gynaecoloog of klinisch werkende verloskundige bespreekt dan met jullie de opties voor de geboorte van jullie kind: een vaginale stuitbevalling (via de natuurlijke weg) of een geplande  keizersnede.
De keuze is aan jullie; er is geen goede of slechte keuze, hoewel in sommige gevallen de gynaecoloog zelf een gemotiveerde keuze kan aangeven.

Ter voorbereiding op de (keuze van) bevalling van een kind in stuitligging raad ik je aan om de website www.stuitinwest.nl te raadplegen. Hier worden beide opties met elkaar vergeleken.